_
Идеята да пиша по темата не е породена от желание да откаже някой от намерението да си купи яхта или да преследва мечтите си.
Напротив – целта ми е, на база опита ми като консултант, да опиша най-честите грешки, които се правят при покупка на яхти, и които могат да променят драстично реалността ви след като сте се впуснали да преследвате морския хоризонт…
В самото начало искам да насоча темата към покупката на яхти за лично ползване.
Ако яхтата е за бизнес значи вероятно имате (бизнес)план, обхващащ финансирането, предлагането, експлоатацията, поддръжката и управление на потенциалните рискове, а нивото ви на информираност по тези теми е достатъчно високо за да се впуснете в подобен проект. Т.е всичко е наред.
Ако нe е така ме потърсете.
Случвало ли ви се е да разглеждате красивите яхти в някое пристанище и да попаднете на такива, които изглеждат занемарени и изоставени? Аз често се питам за съдбата на собствениците им. Освен десетките възможни причини, нерядко резуптатът е взимане на грешно решение при покупката, което често натрупва следващи грешни решения…
Основният въпрос е дали ще се справите, а аспектите са финансов, технически, времеви и логистичен. Ако ви куцат последните три, натежава първият.
_
Но преди тях е.. ИМПУЛСЪТ
Разбира се, че решението за покупката на яхта – нова или употребявана- в повечето случаи е емоционално решение. Емоциите са нещо чудесно! Та нали заради тях се обръщаме към хоризонта или съзерцаваме залеза сред вълните. Но освен тях, купувайки лодка, имате нужда от двойно по-голяма доза прагматизъм.
Затова е полезно да обсъдите намерението си някой, които споделят вашата страст по яхтите, но е в различно емоционално състояние и по възможност с повече опит от вашия.
Какви са най-големите рискове, които поемате, отдавайки се изцяло на импулса по сделката на живота си? От физическо несправяне, през придобиването на актив, който поради недооценка се превръща скоро в бреме, стигащо нерядко до заключението, че покупката вече не ви харесва или не е подходяща за вашите нужди.
Лесно е да се предпазите от всичко това. Просто си пийте редовно дозата прагматизъм и преди да се впуснете в това вълнуващо начинание и си отговорете на важните въпроси, без да си спестите детайлите защото точно сред тях се крие камъчето, което може да обърне каруцата.
_
След импулса идва ред на ОБЯВИТЕ
Какво ви привлича в една обява? Разбира се първо виждате цената. После производител, модел, размера и вероятно локацията. Вероятно сте търсили нещо подобно в миналото.
Но качвали ли сте се на точно такава лодка, каквато търсите? Ако не сте, направете го – наемете или потърсете някой с такава. Така ще редуцирате риска от разочарованя и недооценка на най-очевидния въпрос – как се чувствате вие на тази лодка, независимо какво сте чели за модела. Ако нямате време за това, попитайте някого с достатъчно опит за да отидете и проверите, заредени с правилните очаквания.
Нерядко обявите са подвеждащи. Всеки продавач има легенда защо продава лодката си, как е ползвана и поддържана . И рядко тя съвпада напълно с реалността. В повечето случаи разминаванията между техническото състояние на лодката и легендата са невинни но има и драстични несъответствия, които са разпознаваеми само за някого с достатъчно опит и набито око.
_
ИЗБОР НА КОНЦЕПЦИЯ
Разбира се тук основният въпрос е за какво ще се ползва яхтата. Дали да е туристическа или спортна, какъв да е размера и какъв екипаж ще ви е необходим да плавате с нея, с колко каюти да е, и каква да е технологията , по която е произведена. Това е тясно свързано с финансирането на покупката ви но за него ще говорим след малко.
Една от основните заблуди е, че ще си вземете яхта, която да ползвате и когато е свободна да давате под наем, от което да „избиете някой лев“ за разходите по нея. Това почти сигурно няма да се получи.
Някои от причините да си купите яхта за лично ползване вероятно включват това да разполагате с нея когато пожелаете, да е комфортна за вас и близките ви, да я познавате отлично – както в техническо състояние, така и нейните възможности, да я поддържате във висок стандарт за да се случи всичко от това. Сега се замислете дали бихте поели риска този баланс да се промени ако я дадете с лека ръка на някой (познат или друг, за който сте чували, че е добър моряк ) с перспективата да „изкарате някой лев“ ? Ако отговорът е „да“ значи всичко е наред! Или поне първите няколко пъти. Но ако държите на този баланс не разчитайте на допълнителни приходи от яхтата си.
Ако изборът ви на концепция е зареден с твърде много романтизъм, рискувате да си купите яхта, която да попадне в графата „вечно моя“ и съпругата ви вероятно няма да хареса това. Потърсете вариант, който да е ликвиден при нужда да се разделите с лодката си. В противен случай вероятно ще се сдобиете с финансово бреме за дълги години напред.
_
И бъдете бдителни защото тук е зоната на коварният симптом АЗ СИ ЗНАМ!!!
Една от най-големите опастности, пред които сте изправени преди да купите яхта се крие в самите вас и увереността, че нямате нужда от съдействие. Да си знаете е чудесно и по никакъв начин предното изречение не цели да подцени компетентността ви. Но са малцина онези, които са подготвени и компетентни в целия процес по закупуване на яхта, особено в началото при идентифицирането на вашата яхта. Ако все пак това е така и можете да се справите сами, усилията да дочетете докрай са излишни. Но това най-често не е така. Осъзнаването, че имате нужда от допълнителна информация е ключово, тъй като липсата ѝ може да ви струва много. Понякога само уточняващ въпрос от приятел с различна гледна точка може да промени хода на търсенето ви.
Ако все пак решите да избирате сами и стигнете до огледи, не се доверявайте на първото си впечатление! Често то е повече изпълнено с емоции, отколкото с прагматизъм. Не бързайте. Оставете си време да свикнете с лодката, да се отпуснете и ще започнете да виждате и недостатъците.
Другата крайност , в която можете да изпаднете е да приемете за чиста монета всичко, което прочетете по дадена тема.
Подбирайте източниците си на информация и бъдете пестеливи на доверие. Особено ако планирате да си купите яхта за офшорни плавания, на която ще трябва да разчитате в трудни моменти. Има множество реномирани издания, които няма да ви подведат. Можете да се обърнете към някой, на когото имате доверие, към когото да ви насочи и общ познат или да разчитате на отзиви в интернет пространството. Можете да потърсите мнение и в социалните мрежи /форуми. Без да отричам тази форма на информиране е добре да имате предвид, че шансът да получите компетентно мнение от някой „диванен моряк“ е значителен. Често най-шумните в тези пространства не са онези, които ще ви дадат компетентно и безпристрастно мнение.
Можете да се обърнете и към професионалист но това ще ви струва пари. И вероятно ще ви спести такива.
Стигнахме до разговора за парите.
_
БЮДЖЕТЪТ
Тук трябва да сте максимално честни със себе си, тъй като точно бюджетът е в основата на вашите планове. От него зависи дали ще успеете или ще се провалите.
Очевидната сума, с която ще трябва да се разделите е тази за покупката на яхтата ви. Но освен нея какви са допълнителните ви разходи?
Ако купувате яхтата от брокер ще имате комисионна, най-често в рамките на 3-5% от продажната цена.
Ако яхтата се намира в отдалечена дестинация, калкулирайте реалистични командировъчни разходи за себе си и хората, които ви консултират. Понякога тази сума е значителна.
Интересно е как хората , когато си купуват автомобил за 10 000 лева ползват автосервиз за преглед но харчейки десетократно по-голяма сума за яхта нерядко разчитат на набитото си око за определяне на техническото ѝ състояние.
Не подценявайте техническата оценка на яхтата! Препоръчително е да я направи специалист на когото имате доверие. Специалистът ще ви ориентира за стойността на допълнителните „дребни” разходи, от които ще има нужда вашата яхта за да плава.
Колко ще струва поправката на неуточнен технически проблем? Нещо, което може да бръкне дълбоко в джоба ви е подценяването на проблемите. Докато нямате пълна яснота за естеството и решението им приемете стойността „+ безкрайност“. В противен случай това би могло да означава да се разделите със значително по-голяма сума от (евентуално) планираната и дори с яхтата си в допълнение на разочарованието. Тук-там малко се е надигнала палубата, ветрилата са за подмяна, двигателят пуши, интериорът трябва малко да се пипне, но иначе лодката е супер! Дотук сте пропуснали сума с 5 цифри, с която ще трябва в близко бъдеще да се разделите. А първата от тях варира в широки граници в зависимост от размера и локацията на лодката.
След закупуването на яхтата следват пререгистрация, данъци, лицензи и техническа проверка, доставка, разходи свързани с дооборудване и обновяване, както и оперативни разходи като домуване, ежегодно обслужване, резервни части, такси за дадена акватория, в която плавате, гориво и консумативи, и др. Това ли е всичко? Ами не е . Освен всичко друго, вашата яхта вероятно ще изгуби от стойността си в зависимост от нивото на нейната поддръжка и състоянието на пазара.
При дефинирането на бюджета си избягвайте крайностите, тъй като те крият капани. По-големите яхти имат по-високи оперативни разходи и тяхното подценяване би могло да надхвърли бюджета ви. Дори и да сте привлечени от ниската цена на някоя по-малка яхта в отдалечена дестинация рискувате да не можете да я доставите или да заплатите несъразмерна сума за доставка. И това са само два типични примера.
Прибързано или необмислено решение при покупката на яхта в общия случай ще ви струват повече от планираното а нерядко и много повече, тъй като лодките освен да бъдат купени и карани, трябва да се поддържат (и то във възможно най-висок стандарт), да домуват някъде, когато не сте в морето, да бъдат ремонтирани и обновявани, охранявани, което има своята цена.
При яхтите размерът има значение и освен, че разходите ви растат експоненциално с увеличаването му е редно да обмислите и физическото ѝ ползване.
_
ОТГОВОРНОСТ, ТЕХНИЧЕСКИ, ВРЕМЕВИ И ЛОГИСТИЧЕН АСПЕКТ
Набързо си отговорете на още няколко въпроса:
Можете ли сами да се справите с управлението, поддръжката, ремонта и обновяването на яхтата си? Там, където отговорът е „не“ , съберете реалистична и подробна информация колко ще ви струва ползването на компетентни хора и го добавете към бюджета си.
Физическото ползване на яхтата е свързано и с това колко време бихте отделили на хобито си.
Ако са 1-2 месеца в годината е почти сигурно, че ще ви е по-изгодно да наемете яхта подобна на тази, която бихте си купили и това да ви спести много разходи.
А ако все пак се сдобиете с яхта но реалността ви се промени и нямате достатъчно време да я ползвате, вероятно ще излязат въпроси и с нейната логистика – кой и кога ще ви помогне да я доставите, зазимите или докара до дестинацията, в която искате да прекарате ваканцията си.Това отново ще добави сума към стойността на притежанието ви.
Не на последно място си дайте сметка за отговорността, която поемате придобивайки какъвто и да е плавателен съд. И не само към лодката си и онези, с които плавате. Като собственик сте отговорен за потенциалните щети или замърсяване, които може да предизвика лодката ви във всеки един момент, независимо дали сте на нея или не.
Ако сте стигнали дотук и имате своите отговори ще сте наясно тя за вас ли е, и можете ли да се справите с това да я притежавате. Само за яхти ли говорим тук?
_
Накрая ще се опитам да ви помогна да се освободите от някои митове и колебания, свързани с яхтинга.
⛵ Ако сте се будили нощем осеяни от страхотната идея: „Ще си купя яхта с последните пари и ще избягам!“ , отпуснете се, и като се събудите го премислете отново. Онова от нощес няма да се получи. Не и с последните ви средства.
⛵ Между “Не всичко е пари” и “Кеф цена няма” Вперени в красив залез, с чаша любимо питие в предпочитана компания, насред приятен разговор на борда на яхтата би могло да ви се изплъзне “Ех, не всичко е пари!” Грешка. Има ли яхта в изречението това ви струва нещо и то е значително повече ако яхтата е ваша. Точка. И само от вас зависи наистина удовлетворението от този момент да е пълно. А то е такова ако можете да си го позволите. Независимо на лодка за 2 или 200 … Оставям мерните единици на вас.
⛵ Частните яхти са разход, който трябва да приемете и можете да си позволите без перспективата от случайни приходи. Въпреки, че яхтингът е все по-достъпен начин на живот, отдавайки се на него сключвате сделка със самите себе си, като в основата на решението ви трябва да имате яснота по няколко основни аспекта, в които възможно най-безпристрастно да се информирате. Ако не планирате продажбата на яхтата ви да е сред щастливите ви моменти внимавайте за „подводните камъни“.
⛵ Не пренебрегвайте детайлите и се постарайте да не правите компромис с тях. Натрупването на малки компромиси е голяма стъпка към провала ви.
⛵ Ако искате да оптимизирате бюджета си ще можете да го постигнете не с тарикатлък а единствено с техническа, финансова и правна компетентност – ваша или чужда.
⛵ И за бога, не си купувайте яхта (от сайт) за 1000 Евро! По-добе се почерпете с тях и поканете приятели!

Още Рeсурси

ТЕОРИЯ НА ПРОВАЛА: КАК ДА (НЕ) СИ КУПЯ ЯХТА?

За предизвикателствата и грешките при покупката на яхта

Виж повече »

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »