Автор: Емил Иванов

 

По отношение на организацията можете да подходите по два начина – да ползвате само онлайн ресурси или да се доверите на брокер.
Онлайн можете да ползвате ресурсите множество конкуриращи се интернет сайтове за резервации на яхти. В тях ще откриете информация за наличните яхти за дадена дестинация и период, ще видите и пулсиращи предложения за големи отстъпки, които ви приканват да резервирате веднага. Разбира се можете да се поддадете на импулса набързо да отметнете тази задача без да му мислите много.
В този случай единствената ви грижа е доколко е анонимен дадения сайт и доколко цената, и условията за наемане на яхтата ще се запазят до финализиране на резервацията. Ще платите цялата сума за резервацията авансово, в момента.
Ако потърсите малко повече ще разберете, че всъщност повечето сайтове предлагат едни и същи яхти и на практика (по-сериозните от тях) са брокери, които са инвестирали в автоматизиране на процеса по резервирането.
Ако искате да вземете по-информирано решение, без това да изключва събирането на информация онлайн, бихте могли да се обърнете и към брокер, който ще застане пред вас с името и репутацията си. Такъв брокер е и BulSailing.
Брокерът, ще се постарае в максимална степен да разбере какви са вашите нужди и очаквания към вашата ваканция на яхта, и ще ви посъветва какви типове яхти биха подхождали за нея.
Ако вече сте събрали информация онлайн, към яхтите, които вече сте обсъдили с вашите приятели, той ще добави атрактивни алтернативи, които са резултат на лични контакти и натрупан опит.
Брокерът ще се заеме с организацията на вашето плаване, ще ви даде съвет, ще ви осигури опитен шкипер, ще ви помогне за маршрута и планирането на плаването при необходимост.
В допълнение, ползвайки брокер, ще платите наема на яхтата на части и то директно на чартърната компания, която менажира яхтата.
Ако цената е приоритет №1 за вас вероятно ще се зачудите дали онлайн няма да получите по-добри предложения. Краткият отговор е НЕ.
Брокерът е по-гъвкав по отношение на ценоформирането, което е много по-строго структурирано в онлайн пространството.
След като сте се свързали с брокера си и сте уточнили вашите нужди, остават само няколко малки стъпки до финализиране на резервацията.
Ще получите предложение със списък от яхти, които се доближават максимално до вашите очаквания.
Независимо дали искате да наемете яхта с по-добри ветроходни качества, такава с повече място за излежаване на палубата или такава, на която можете да приготвите любимото си сутрешно кафе в див залив. Брокерът ви разполага с достъп до хиляди яхти в множество дестинации по цял свят.
В този списък ще има конкретни условия за наемане, които са валидни в дадения момент, включително отстъпки за ранни записвания, специални отстъпки и такива, предоставени от брокера.
От списъка, който ще получите ще трябва да изберете. Но тъй като вероятно ще ви трябват няколко дни, е препоръчително в кратък срок да направите първоначално отсяване на предложенията и да оставите само 2-3 яхти, които ви допадат най-много.
На тях брокерът ви ще активира т.нар. „опция“, което ще фиксира условията за наемане на тези яхти към дадения момент. Опцията не ви задължава на този етап с нищо освен да решите дали искате или не да наемете дадена яхта. Тя има срок, за който е активна и в случай, че не се предприемат действия до изтичането ѝ, яхтата е свободна за наемане от други.
Ако не се активира такава опция, собственикът на яхтата може да промени условията за наемане още на следващия ден и цената, която сте видели да не е вече актуална.
Не дължите пари за активиране на опция и ако някой ви поиска предплащане за активиране на опция, помислете пак дали да му се доверите.
След като направите финалния избор на яхта се пристъпва към резервацията. Подписва се договор за наем на яхтата между вас и чартърната компания, менажираща яхтата, като вие заплащате директно по нейна сметка. Така не се чудите къде отиват парите ви. Стандартно при резервация чартърната компания ще поиска между 30% и 50% от наемната цена авансово, а доплащането ще трябва да се извърши до 30 дни преди почивката ви.
С наближаването на ваканцията ви, брокерът ще се погрижи своевременно за докуметите съпътстващи плаването.
Така за вас остава да приготвите доброто си настроение, да се впуснете в приключението и да се насладите на мечтаната ваканция на яхта!

Още Рeсурси

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »

ПЛАВАНЕ С ЛИВ – ПЕТА ЧАСТ

ПЕТА ЧАСТ – СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Виж повече »