Автор: Емил Иванов

 

Планирайки своята ваканция, все повече хора се обръщат към плаванията с ветроходни яхти.

Гърция, Хърватска, Турция, Италия или по-далечни дестинации – тенденцията за повишено търсене е ясно видима в последните няколко години.

Повече от естествено, един от основните въпроси е “КОЛКО” (струва)?

Даже тук често получавам въпроси с искане за цени, но понякога срещам неразбиране, когато започна да задавам въпроси.

От какво зависи бюджетът на даден чартър?

Всъщност основните въпроси са няколко:

Колко, кога, къде, с какво, с кого, как?

Разбира се, има значение КОЛКО души се организират за конкретно плаване?

– Дали ще плаваме сами, дали сме малка компания или голяма. Това е един от основните въпроси. Според броя на участниците в дадено плаване се подбира и размера на съответната яхта. Яхтите в най-масовите случаи са с 2, 3, 4 или 5 двойни каюти, съответно с капацитет до 10-ина души. Въпрос на избор е дали капацитетът на една яхта ще бъде оптимизиран до крайност или компанията ще предпочете да разполага с малко повече пространство. Можете да изберете разбира се и голяма, луксозна яхта, в която малка компания да пътуват при по-висок комфорт. Ако пък сте повече хора може да си организирате флотилия от няколко яхти.

КОГА?

Както почти навсякъде в туристическия бранш, цените са разпределени на високи, ниски и преходни периоди. Например ако изберете плаване в Средиземно, Адриатическо или Егейско море през май или октомври, то би могло да е два пъти по-евтино от плаване със същата яхта през август.

КЪДЕ?

Повече от естествено, различните дестинации имат различен стандарт. Дори ако вземем само Гърция като пример, различните акватории и островни групи могат да ви предложат различни ценови диапазон за даден период от годината и за съпоставими яхти. Например плаването в северно Егейско море или Додеканезите най-вероятно ще са по-евтини дестинации от Йонийско море или Северни споради.

За разлика от Гърция и Турция, където голяма част от пристанищата са общински и нощуването е безплатно, или на символични цени, държави като Хърватия, Италия, Франция, Испания и др. разполагат с много на брой частни яхтени пристанища, които добавят значителна сума към бюджета. Тези пристанищни такси безспорно ви осигуряват допълнителни удобства, но могат да ви струват между 300 и 1000 евро/седмица за стандартна чартърна яхта.

С КАКВА ЯХТА?

Макар и един от най-логичните въпроси, хората рядко си дават сметка, че цената за наем на яхтите зависи от размера, годината на производство и нивото на оборудване.

Ако 10-11-метрова яхта с три каюти може да бъде наета за около 1000 Евро / седмица, такава, с 5 каюти, ще ви струва около 3-4 пъти повече през един и същи период от годината.

Има значителни разлики между цените на чартър с ветроходна и моторна яхта със съпоставим размер, като на сметката на моторната яхта трябва да предвидим и значителен бюджет за гориво.

С КОГО?

Този въпрос също е от съществено значение: Кой ще е вашият капитан?

Ако имате правоспособност и достатъчно умения, за да управлявате яхтата така, че екипажът (вашето семейство или приятели) да са щастливи в края на седмицата, разбира се, че вариантът вие да сте шкипер (капитан) ще ви спести средства и най-вероятно ще ви достави голямо удоволетворение, ако нямате щети по лодката.

Ако все пак търсите лодка със шкипер или екипаж е добре да получите обща информация относно качествата на екипажа. Средната цена за компетентен шкипер е около 150 Евро/ден. Към тази сума е редно да добавите неписаните, но задължителни транспорт и режийни разходи за него.

Компетентността на вашият капитан е свързана както с познанията му за спецификите на конкретна акватория, през способността му да реагира в усложнени ситуации, до чисто човешките му реакции и работа с хора.

Дори да получите привидно изгодно предложение за шкипер или екипаж, имайте предвид, че спестяването на малко средства може да ви донесе неприятни емоции, които да натоварят вашата почивка. Това най-често се случва, когато попаднете на шкипер с достатъчно самочувствие да поеме отговорност за вашето плаване, но тръгвайки от началната точка разбирате, че той всъщност иска за ваша сметка да понатрупа малко мили и опит, дори и срещу символично заплащане. Добрата новина е, че най-много след два-три опита се срещате с любимия си шкипер, който не бихте заменили за нищо на света, също като зъболекаря си.

И все пак… КОЛКО?

Седмично плаване с ветроходна яхта, което се вписва в най-масовите стандарти на индустрията би струвало между 400 и 1000 евро/човек, като вземем предвид спецификите по-горе. В този бюджет естествено не са включени транспортните разходи до съответната дестинацията, както и тези за храна и напитки.

Този бюджет далеч не се вписва и във високия сегмент на чартърната индустрия където можете да плавате с луксозни яхти в компанията на професионален екипаж, специално селектиран за да ви осигури максимално удовлетворение от почивката.

Последният въпрос: КАК?

Попаднали сте на правилното място – разгледайте нашите предложения и изберете своето плаване!


Още СТАТИИ

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »

ВАКАНЦИЯ НА ЯХТА – CATAMATAN VS MONOHULL

Катамаран или еднокорпусна яхта? Това е една от популярните теми за разгорещена дискусия между почитателите на двата типа яхти по отношение на предимствата и недостатъците им.

Виж повече »