Автор: Емил Иванов

 

Тази статията ще помогне на хората без опит да оценят предложенията, които са получили от чартърните компании за спецификите и предимствата  на две различни концепции при планирането на мечтаната ваканция на яхта. И понеже  говорим за ваканция ще разгледаме типичните примери за чартърната индустрия, като обърнем внимание на критериите, които са най-важни за вашето пълноценно изживяване. Няма да навлизаме в света на спортните яхти, ще пропуснем и детайлната теоретична обосновка.

Ще съпоставим туристическите катамарани и еднокорпусни яхти по полезен обем и пространство за екипажа; стабилност и комфорт;  представяне под ветрила;  цена за наем и съпътстващи разходи.

Какво е общото между тях?

И  двата типа лодки са проектирани за осигуряване на максимален комфорт и сигурност на плаването. В корпусите са разположени помещенията за екипажа – кабини (каюти), тоалетни, кухня и общо вътрешно помещение за екипажа (каюткомпания). На палубата са разположени пространства за комфортно разполагане на екипажа (кокпит), имат мачта, ветрила и системи за управление. Палубата, кокпита и каюткомпанията са т.нар. „социални пространства“, които основно ще ползвате през деня по време на лятната си почивка. В тях на практика протича ежедневието на екипажа и затова ще ги споменаваме по-често.

Каква е най-очевидната разликата в конструктивно отношение?

От името се подразбира, че традиционната еднокорпусната яхта (монокорпусник; monohull) е плавателен съд с един корпус, като тя вероятно е образът, който ви изплува в съзнанието, когато някой ви спомене за „ветроходна яхта“. Катамаранът (catamaran) се различава от нея по това, че е с два корпуса, свързани един с друг посредством платформа, която оформя допълнително пространство на палубата.

Полезен обем и пространство за екипажа

Ако разглеждаме съдове с еднаква дължина има очевидна разлика между монокорпусника и катамарана, тъй като първите са с един корпус, а вторият с два, в допълнение на по-широката палуба.

За да е реалистична съпоставката ще е честно да ги сравняваме по брой каюти и полезен обем, тъй като това, което може да ви заблуди в офертите е именно размера на яхтите.

Най-малките туристическите катамарани, които масово се предлагат под наем за седмична ваканция са с 4 каюти и  дължина около 38 фута (11,5м; 1ft = 0.305m). Еднокорпусните чартърни яхти се предлагат с минимална дължина около 33ft (10м) , като при дължина до 43ft (13м) те са с масово 2 или 3 каюти. Логично е това да изключи по-малките еднокорпусници от това сравнение. Дали това е достатъчно?

Ако следваме горната уговорка и сравняваме  по брой  на каютите, и  приблизителен  полезен обем,  38ft катамаран може да бъде реално съпоставян с минимум 10ft  (3м) по-дълга еднокорпусна яхта. Дизайнът на яхтите е изключително разнообразен, но в най-общи граници можем да следваме това правило и при съпоставката на полезния обем при по-големите яхти.

Докато каютите са с относително идентичен размер, при сходен полезен обем, катамаранът разполага с почти двойно по-широки социални пространства. Това е една от основните причини те да са по-търсени от хора държащи на повече лично пространство, весели компании и семейства с деца. При тях ще ви харесат по-просторната палуба и кокпит, множеството места за излежаване или припичане под слънцето с коктейл в ръка, любимият на децата мрежест трамплин на носа на катамарана, вероятно и размера на масата за хранене.

Стабилност и комфорт

Има дестинации и периоди в годината , в които метеорологичната обстановка и състоянието на морето са наистина спокойни и няма голямо значение на какъв тип яхта сте по отношение стабилността.

Един от популярните митове е, че катамаратът „не клати“ .  Истината е, че това се случва само в горния случай. При повишено вълнение това далеч не отговаря на реалността.

Поради конструктивните си разлики, в чиито детайли няма да навлизаме тук, еднокорпусните яхти и катамараните се отличават с различно поведение  в много динамичната среда, каквато е морето. В някои случаи е по-приятно да сте на монокорпусник, в други – на катамаран.

Например ако сте на котва в залив, има странични или отразени вълни, или плавате с попътни вълни, катамаранът ще ви даде по-голям комфорт. Ако плавате на ветрила и вълните са странични или насрещни, вероятно повече ще ви хареса поведението на монокорпусна яхта. Движението на еднокорпусната яхта в повишено вълнение  е по-плавно, дори и да клати повече, докато катамаранът често реагира с по-насечени движения.

Каюткомпанията при катамараните е поместена в надстройка на платформата, която свързва двата корпуса и има свободен изглед наоколо, което допринася за повишен комфорт при плаване във влошено време, ако се налага да се приберете вътре. Ако сте там по-лесно можете да наглеждате и децата. Противоположна е ситуацията с монокорпусниците в това отношение – плаването при повишено вълнение често е неприятно за несвикналите, ако им се наложи да се приберат вътре в каюткомпанията, където видимостта е много по-ограничена.

Заключението по отношение на комфорта ще направите сами след няколко плавания, тъй като е въпрос субективно възприятие.

Във всички случаи ако капитанът ви е опитен, той ще знае как да сведе до минимум  влиянието на стихиите и ще се постарае да повиши комфорта на плаването.

Представяне под ветрила

Втори мит: Катамараните са много по-бързи от еднокорпусните яхти. Така е, но при спортните съдове.

При туристическите яхти скоростта на катамараните може да е по-висока при конкретни условия – (състояние на морето, сила и посока на вятъра), но нерядко монокорпусниците се представят по-добре и доставят  по-пълноценно усещане от плаването на ветрила.  При проектирането на съвременните туристически катамарани се обръща все повече внимание на представянето под ветрила и много от производителите целенасочено излизат от клишето „плаващо бунгало“.

Основна разлика при плаване под ветрила е, че за разлика от монокорпусниците, катамараните почти не се накланят странично (не кренят), което мнозина свързват с повишен комфорт и сигурност на плаването. За други това е недостатък.

Трети мит: Катамараните лесно се преобръщат. Това далеч не е така при съвременните туристически двукорпусници. Въпреки, че голяма част от „старите морските вълци“ предпочитат да плават в открития океан с еднокорпусна яхта, описвайки апокалиптични картини, по време на вашата почивка едва ли ще попаднете на условията, които мотивират това тяхно решение.

Ако искате по време на ваканцията си да се учите на ветроходство, със сигурност по-подходящи са еднокорпусните яхти.

Цена за наем и допълнителни разходи

Факт е, че търсенето на чартъри с катамарани през последните години расте, поради което цените за наем при тях са значително по-високи от тези на монокорпусниците при съпоставими други условия, като разликата често надвишава 30%. Въпреки насищането  на чартърния пазар с катамарани, което допринася за регулиране на пазара, тенденцията се запазва, което ще е видно и в предложенията, които ще получите.

Част от вашите разходи по време на плаването са свързани с гориво за яхтата, пристанищни такси, електричество и вода, както и неписания но препоръчителен комплимент за шкипера и екипажа. По правило катамараните са с по-високи допълнителни разходи, като те могат да достигнат почти двоен размер на сумата, която ще похарчите за еднокорпусна янта. Причините за това са няколко.

Монокорпусниците са оборудвани с еднин двигател, докато при катамараните те са два (по един във всеки корпус). Макар и с относително по-малка мощност, двата двигателя консумират с минимум 25% повече гориво на седмична база.

Тъй като катамараните заемат повече място в пристанищата, освен че по-трудно ще намерите място, пристанищната такса ще е по-висока. Има дестинации, в които разликата е значителна.

Ако сте доволни от плаването е  общоприето да изразите благодарността си към шкипера и екипажа, тъй като техният труд и умения са в основата на всичко, което сте преживели. Нормално тя се изразава в процент от стойността на плаването, като в различните дестинации той е различен. Съответно при по-скъпите яхти сумата е по-висока.

Бюджетът на вашето плаване е свързан не само с това дали ще плавате на катамаран или монокорпусник. Важни са също дестинацията , сезона, размера, годините и нивото на оборудване на яхтата.

Ако търсите оптимален бюджет, шансът да плавате на катамаран са по-скоро минимални, но ще имате множество опции между еднокорпусните яхти с дължина до 14м.

Ако за ваканцията си търсите повече лично пространство, изживяване свързано с усещане за престиж и ексклузивност, и можете да си го позволите, вашият избор ще се намира сред по-големите и луксозни яхти, между които ще откриете множество катамарани.

Повече за зависимостите при цените на ваканциите на яхта можете да откриете тук: КОЛКО СТРУВАТ ПЛАВАНИЯТА С ЯХТИ

Независимо  какъв ще е вашият следващ избор, вече сте направили най-важната стъпка: навлезли сте във вселената на яхтинга!


Още СТАТИИ

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »

ВАКАНЦИЯ НА ЯХТА – CATAMATAN VS MONOHULL

Катамаран или еднокорпусна яхта? Това е една от популярните теми за разгорещена дискусия между почитателите на двата типа яхти по отношение на предимствата и недостатъците им.

Виж повече »