Автор: Емил Иванов

 

Когато планират почивките, си повечето хора искат да пробват нещо ново, но същевременно да не е твърде… скъпо, сложно, екстремно, ексцентрично, далеч… дори прекалено ново и непознато.

При планиране на вашата ваканция на яхта е важно да изградите концепция за себе си (и своето семейство) чрез избор на някои от следните възможности:

 • Почивка , на която да се размажа от спокойствие и да си пия кротко коктейли под жаркото слънце
 • Да събирам тен на палубата, да плувам в кристалните води на някой скътан залив
 • Да се откъсна от забързаното ежедневие
 • Да съм на изолирани места, по възможност без да виждам други хора
 • Да посещавам нови острови, селца и малки пристанищни градчета, където да се впусна в изследователска мисия на местната атмосфера, история, кулинария и ендемитни напитки
 • Активна почивка, на която за седмица или две да видя възможно най-много нови места и да снимам
 • По време на почивката искам да се опитам да управлявам яхта и да започна да се уча на ветроходство и моряклък
 • Основно да се уча да управлявам яхта
 • Да ловя риба или да се гмуркам
 • Романтична ваканция, меден месец на яхта
 • Да избягам от половинката си за седмица-две, без значение какво точно се случва там
 • Заедно с половинката искаме да избягаме от децата
 • Да сме всички заедно и да покажем на децата си нови и вълнуващи приключения
 • Комбинация от всичко по-горе на приличен бюджет
 • Искам луксозен чартър на яхта, като цената не е от значение.
 • Вие ми кажете

Яхтите и преживяванията на яхта не правят изключение при избора по основните критерии, описани най-горе, НО могат да ви дадат много повече и разнообразни преживявания, които нерядко се съчетават в едно и също плаване – планирано или по воля на съдбата.

Яхтингът може да предложи също по-ексцентрични и екстремни приключения, но те най-често се разминават с общоприетите представи за ваканция със семейството. Тези възможности заслужават отделна публикация.

Разбира се вие имате въпроси и ето някои от основните:

С кого искам да споделя преживяването си?

Приятели, приятелско семейство, непознати. Този въпрос е с основна важност, тъй като често на яхтите се събират приятели, които на втория ден разбират , че имат много разнородни интереси – едни търсят повече спокойствие по заливите и обикаляне на градчета без много плаване, други търсят точно обратното. Хубавото е, че на пазара се предлагат различни видове преживявания, а и яхтите са с различен размер, и могат да поберат различни по обем компании. По този начин съвсем скоро ще откриете формата, който ви допада най-много.

Подходящо ли е за деца?

Основното притеснение на родителите е дали децата ще се адаптират в нова атмосфера. Истината е, че децата се адаптират много по-бързо от родителите в почти всяко отношение, като много по-скоро откриват своето място, игри и забавления на лодката.

Ще ме хване ли мрска болест?

Ако сте решили – твърдо да! Ако обаче се освободите от предрасъдъците си, ако се отпуснете и се забавлявате, ще разберете скоро, че притесненията ви са били напразни и сте се адаптирали много по-бързо към живота на лодката.

Какво точно ще се случи по време на плаването?

Можете да планирате дестинацията и сезона съобразно предпочитанията си. Можете също да изберете опитен шкипер (капитан), който да планира възможно най-пълноценното за вас преживяване и да ви съветва по време на плаването. Но ТОЧНО какво ще се случи не можете да знаете защото баш началника в случая е прогнoзата за времето. Ще трябва да го преживеете. Но пък ако капитана ви е опитен ще има план „Б“, „В“ или „Й“.

Колко ще ми струва?

Хубавото е, че в днешно време е все по-достъпно да наемете яхта и да избягате. Но все пак по-задълбочен отовор на този въпрос можете да откриете тук: КОЛКО СТРУВАТ ПЛАВАНИЯТА С ЯХТИ

Как да избера подходящо за мен или семейството си плаване? От къде да започна?

Добре е първо да определите акватория, периода на плаването, спътниците си, начален бюджет и степен на активност. Огледайте се. Може дори и да имате приятел с яхта.

В последните години предлагането на яхтени ваканции е все по-наситено, като основни дестинации по посещаемост от българите са Гърция, Хърватия и Турция. Има разнообразни продукти на пазара, като някои от основните са:

 • Кратки (пробни) плавания в близки акватории, обикновено за дълъг уикенд, на които вие ще разберете дали това е вашето преживяване, без да рискувате значителен бюджет. На тях вероятно няма да проплавате много морски мили, но ще се потопите в атмосферата на яхтинга. Най-вероятно веднага, след като приключи ще започнете да планирате следващо, по-продължително плаване, и ще знаете с кого искате да го направите.
 • Седмични плавания със семейство и приятели.Това е най-предпочитания начин за почивка на яхта. Имайте предвид, че в натоварените сезони, в най-посещаваните дестинации бюджета ви ще е завишен за сметка на степента на активност.
 • One-way плавания. За разлика от най-често срещаните предложения, при one-way чартърите началната и крайната точка на плаването са различни, определени от собственика на яхтата. Измежду тях можете да намерите наистина изгодни предложения но трябва да се справите с логистиката.
 • Флотилиии. Много са причините хората да плават във флотилии но най-често срещаните са: Когато сте много хора и не можете да се съберете на една лодка; когато сте малко хора и ви привлича възможността да плавате на една лодка с нови лица; когато имате капитанско но нямате достатъчно опит и предпочитате да плавате с някой, който може да ви съветва и помага. Флотилиите са по-сложни за организация (особено в най-сктивните сезони) но пък най-вероятно ще ви спестят пари. Важно е да имате доверен лидер на флотилията.
 • Специализирани плавания – тренировъчни плавания, обучения, регати
 • Риболовни трипове
 • Комбинирани плавания включващи каяци, катерене, гмуркане и пр.
 • Луксозни чартъри. Те са обширна тема и също заслужават да им се обърне специално внимание.
Много хубаво звучи но как да се случи ?

Ще трябва да се доверите на някого – на мнението на приятел, на шкипер (капитан) , за който имате положителни отзиви, на туристическа агенция или просто на желанието си да промените нещо но внимавайте, защото най-вероятно ще ви хареса много!


Още СТАТИИ

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »

ВАКАНЦИЯ НА ЯХТА – CATAMATAN VS MONOHULL

Катамаран или еднокорпусна яхта? Това е една от популярните теми за разгорещена дискусия между почитателите на двата типа яхти по отношение на предимствата и недостатъците им.

Виж повече »