Автор: Емил Иванов

 

През последните няколко години българският чартърен пазар и търсенето на ваканции на яхта расте стремително. Това е показателно, че не само мирогледът на българите но и възможностите за пълноценни изживявания са се разширили.

Ако и на вас ви е близка идеята за подобен тип почивка, не се колебайте! Със сигурност това ще е незабравим спомен, като първата целувка, голям концерт на живо или скок с парашут.

Ако ви е нещо съвсем ново, логичен е въпросът за избор на чартърна компания и конкретни предложения за първото ви плаване. Фокусирам се над него понеже на там ще разберете кои са вашите приоритети за плаване №2, но в момента вероятно все още ви липсва опит и база за оценка.

В днешно време разнообразието на предложения в масовия сегмент на индустрията е голямо, което е свързано и с относително големи варирации в бюджета за привидно сходни плавания. Повече за цените на плаванията с яхти можете да прочетете в статията  КОЛКО СТРУВАТ ПЛАВАНИЯТА С ЯХТИ , но не това е фокуса на темата.

Когато нямаме достатъчно информация, естествен е стремежът да търсим привидно най-изгодното предложение. Цената е основен критерий за избор на подобен тип приключение но какво се крие зад примамливото описание, хубавите снимки и ниската цена?

Има ли рискове и какви са те при избор на най-ниска цена?

При плаванията с ветроходни яхти, цената на услугата може да варира значително и да бъде понижена по няколко начина, или поне да изглежда така.

Разгледайте детайлите – какво е включено в цената

Ако наемете яхта директно от чартърна компания или собственик, цената, която ще получите ще включва вероятно само сумата за наем на яхтата. Допълнително ще трябва да платите финално почистване на яхтата, гаранционен депозит (който се възстановява ако нямате щети по лодката), шкипер (капитан), туристическа застраховка и консумативи – гориво за яхтата, пристанищни такси, зарежданe с вода и електричество.

При закупуване на услуга от туристическа фирма или туроператор, най-вероятно всички допълнителни разходи ще ви бъдат включени в цената и можете да изберете кои да предплатите, и с кои да се справите сами на място. Ползването на туроператорска фирма ще ви спести усилия, ще сте по-защитени но вероятно плаването ще ви струва малко по-скъпо. Когато туристическата фирма ви осигурява и шкипер, практика е тя да поеме и гаранционния депозит за яхтата, което ви разтоварва от финансов ангажимент.

Поместване на възможно най-много хора на борда

Това не означава да се случи нещо незаконно. Всяка чартърна яхта разполага с лиценз, който определя максималния брой хора, които могат да плават на нея при един или друг вид плаване. Факт е, че добавянето на още един или двама души към екипажа ще ви спести най-много средства при солидарно разпределяне на разходите, но и ще ограничи значително личното ви пространнство.

Виждал съм претъпкани яхти със сплотени компании, на които е голяма веселба. Или поне през през първите ден-два. Но имайте предвид, че ако плаването ви продължи повече от три дни, шансът да имате нужда от малко повече лично пространство е значителен.

Плаване с по-стари или по-малки яхти

Размерът има значение. Особено при яхтите. Наглед малка разлика в дължината означава значително повече обем в полза на по-голямата, когато говорим за туристически яхти. Например разликата в обема между 35 и 40-футова яхта е минимум 30%.

Освен, че това най-вероятно ще занижи усещането ви за комфорт, по-старите яхти са често и по-амортизирани. В случай , че чартърната компания е спестила средства от поддръжка, при плаванията с по-старите яхти съществува риск да се наруши ритъма на ваканцията ви по технически причини. При яхтите, чартирани повече от 10 години е нормално да се натрупат потенциални технически проблеми при недостатъчна поддръжка. Но може пък и всичко да е наред. Има и наистина коректни компании, които не правят компромис по отношение техническото състояние на лодките си.

Плаване с прохождаща компания или неопитен шкипер (капитан)

Често се случва дадена компания да се опита да спечели пазарен дял чрез подбиване на цените. Вече знаете как това може да се случи. Същото важи в пълна сила и при шкиперите, много от навлизащите в занаята са склонни да бъдат ваши гидове почти безплатно. А дали са готови за това?

Плаване извън активния сезон

“Извън сезона” цената за наем на яхти е значително по-ниска но и рискът да попаднете в ситуация с неподходящи метеорологични условия е по-голям. Безспорни предимства при тези плавания е са, че пристанищата ще са по-свободни макар и някои от заведенияте все още (или вече) да не работят; имате шанс да сте сами в някой залив; не се налага да бързате излишно; съобразявате се с много по-малко “конкуренти” при планиране на ежедневието си.

Ако обичате да плувате в по-топла вода и планирате плаване извън сезона, изберете си месеците в края на лятото.

Логично е заключението, че най-изгодни плавания с яхти можете да откриете плавайки извън активните сезони, на яхти с напълно оптимизиран капацитет, често във флотилия с други лодки, които е вероятно да са по-стари. Всичко това може и да няма директно отношение към качеството на преживяването но е добре да имате правилни очаквания. Много компании правят изключително качествени и изгодни плавания в началото и края на чартърния сезон.

Едно от изключенията, при които можете да се попаднете на много добри цени за ваканции на яхта са т.нар. “LAST MINUTE” предложения.

Яхтите имат най-висока стойност за собствениците си, когато са в пристанищата. Ако дадена чартърната компания не е успяла да запълни графика на някоя лодка, нормално 2-3 седмици преди съответен период се появяват еднократни и много изгодни предложения. Те могат да ви спестят много средства ако можете да планирате в последния момент. Но пък не е сигурно, че ще се появи подобно предложение за акваторията и периода на вашата ваканция. Ако все пак попаднете на подобно предложение, непременно обърнете внимание на детайлите – какво точно е включено в цената.

Отвъд финансовия аспект, кои са субективните фактори, които ще повлияят на вашето изживяване?

Ето някои важни думи, които ще ви помогнат за допълнителна оценка на предложенията, на които ще попаднете:

Доверие

То е от основно значение, когато става въпрос за вашата ваканция, сигурност и пълноценно изживяване. Когато отидете на хотел е лесно да си грабнете куфарите и да си тръгнете, ако не ви хареса. Когато сте на яхта пак е възможно но е по-трудно.

Чартърната компанията ще организира плаването ви но шкиперът е този, който ще се постарае да го превърне в търсеното преживяване или ще го подмени с компромис. Той ще е най-важния човек за вас по време на вашата почивка. Ето защо е полезно да се поинтересувате от неговия опит и квалификация. Хората, които са се посветили на тази професия и изхранват семействата си благодарение на нея рядко ще ви дадат най-ниска цена. Но ще са много по-подготвени и ще знаят какво да направят, ако Нептун е решил да се пошегува за ваша сметка.

Понякога е трудно да се прецени дали дадена компания е правилен избор и дали даден шкипер е достатъчно опитен.

Ако разчитате на информация основно от интернет и социални мрежи имайте предвид, че именно прохождащите компании са най-гръмогласни в своите послания. Понякога за да добият разпознаваемост, те използват услугите на утвърдени шкипери. Ако попаднете в такава ситуация сте в добри ръце.

Онези, които подхождат с разбиране, дават ви различни варианти и обосновават предложенията си с разумни доводи най-вероятно заслужават вашето доверие.

На онези, които смело ви обещаят всичко – благодарете и ги забравете.

Ако се колебаете просто се информирайте допълнително – потърсете препоръка, отзиви или допълнителна информация за тях.

Лично пространство

Личното ви пространство не зависи само от размера на яхтата но също и от броят хора на борда. Все по-често се случва малка компания приятели да наемат яхти с по-голям капацитет от нужното за тяхното следващо плаване, дори и на цената на свободна каюта.

Не подценявайте присъствието на вашия шкипер.

За понижаване на цената повечето компании отреждат той да се помещава и да спи в т.нар. “каюткомпания”, което е на практика вътрешното социално пространство на вашата яхта. Ако той е имал тежък ден и има нужда от заслужена почивка – дали искате да се съобразявате с неговите нужди (макар и на занижена цена), или предпочитате да му осигурите каюта, и повече лично пространство за себе си?

Комфорт

Това не непременно означава да плавате на нова, скъпа и голяма яхта. Различните хора имат различни възприятия по отношение на личния си комфорт. Понякога плаване на малка яхта в компактна компания може да ви донесе много по-качествена почивка от общоприетите алтернативи. И все пак имайте предвид, че по-малките туристически яхти са с по-тесни общи пространства и нерядко имат само по една тоалетна.

За някои повишеният комфорт ознчава яхтата да има климатик, генератор и по-голяма вместимост на сладка вода, за други комфортът се асоциира с присъствието на хостеса, която да се грижи за напитките и подредбата.

Такъв тип повишен комфорт най-често ще ви струва допълнително. Но защо не, ако можете да си го позволите?

Пропускам луксозните чартъри, които са предмет на отделна публикация – при тях комфортът е в ръцете на професионален екипаж, за който това е един от основните фактори на вашето плаване.

А може би планирате това преживяване именно за да излезете извън зоната си на личен комфорт?

Пълноценно изживяване

За различните хора тези думи са с различен смисъл. Спокойно плаване или приключение; плаване на най-ниската възможна цена или достъпен лукс; в компанията на професионален екипаж или с приятел, който има “капитанско”; в шумна компания или на романтична ваканция; активна ваканция или нещо лежерно и наоколо… Тези отговори можете да си дадете и сами.

Вероятно ще се справите отлично да организирате сами второто си плаване. Но за първото потърсете професионалисти и обсъдете с тях вашите очаквания. Дали ще искате на борда да разполагате с каяк или SUP, дали ще се учите на ветроходство, гмуркате, ловите риба или ще предпочетете уединение в заливите – споделете своите желания за да бъдат планирани във възможно най-голяма степен.

Удовлетворение

В Уикипедия пише, че “ Удовлетворението е приятна емоционална реакция на щастие, в резултат от отговор на изпълнение на желание или цел.”

Написаното по-горе цели да ви информира и помогне с пречупването на масовите търговски послания през личните ви приоритети при планиране на първото ви плаване.

Но удовлетворението не зависи само от чартърната компания, шкипера, дестинацията, цената или вашите спътници. И най-съвършенното подреждане на звездите няма да е достатъчно ако не се отдадете на любопитството си, търсенето на нови изживявания, дестинации и желанието да се отърсите от ежедневието, и да изживеете нещо ново и вълнуващо.

Освободете се от предрасъдъците си и се отдайте на приключението!


Още СТАТИИ

ТЕОРИЯ НА ПРОВАЛА: КАК ДА (НЕ) СИ КУПЯ ЯХТА?

За предизвикателствата и грешките при покупката на яхта

Виж повече »

КАК ДА НАЕМА ЯХТА? ОНЛАЙН ИЛИ С БРОКЕР?

Искате ваканция на яхта и сте обсъдили тази възможност с приятели. Време е за следващата стъпка, да изберете подходяща яхта за вашето морско приключение.

Виж повече »

ДА ПЛАВАМ СЪС СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ ИЛИ В СБОРЕН ЕКИПАЖ? КАКВО ОЗАЧАВА ТОВА?

Автор: Емил Иванов От гледна точка на екипажа, организацията на вашата ваканция на яхта може да се случи по два начина – да плавате с приятели или с хора, които не познавате. Ако изберете да плавате в собствена компания, организацията протича относително лесно и бързо – свързвате се с BulSailing, и след първоначален разговор ние…

Виж повече »