Шкипер (от англ. „skipper”) най-общо означава капитан на ветроходен съд. Толкова с теорията.

 

Носят се слухове, че едно време корабите били дървени, а шкиперите железни – сега било наопаки. Толкова и със слуховете.

Оставяйки на страна също и романтичния образ на капитана-ветроходец, който дръзко върти щурвала и умее да гледа замечтано отвъд хоризонта, каква всъщност му е ролята на този юнак мореплавател?

 

Накратко: Шкиперът носи отговорност за вашето плаване. Започвайки с организацията, минавайки през чисто техническата страна на плаването и стигайки до приятното изживяване на екипажа.

 

Без да му правим дисекция, шкиперът умее да съчетава моряклъка с умението да предостави необходимото лично пространство на екипажа но и същевременно да контролира сигурността и ритъма на едно плаване съобразно прогнозата за времето , нуждите на екипажа и лодката си. Кометентност, търпение, дискретност, чувство за хумор, директен подход (когато е необходимо) – това са все подправки , които допълват професионалния образ на шкиперите.

Всъщност това, че някой умее да „кара“ яхта в повечето случаи далеч не го прави компетентен шкипер – такъв, какъвто очакват неговите спътници.

Когато наемат ветроходна яхта, много хора си задават въпроса:

„Аз имам капитанско – защо ми е необходим шкипер?“

 

Чартирането на лодки с професионален шкипер има редица предимства

 

Опитният шкипер може да ви предложи оптималната програма за едно плаване, като съобрази местата, които ще посетите с прогнозата за времето, и по този начин да се окажете в правилния момент на правилното място.

Ще ви даде предложения, които са обосновани от гледна точка на сигурност и комфорт на плаването – вашето и на вашите спътници.

Ще съобрази в максимална възможна степен желанията на екипажа и ще разпредели оптимално времето за плаване на ветрила, плажове, заливи и плуване с разходките по пристанища и градчета.

 

Имате повече избор

 

И тъй като имате избор, вие сте свободни да решите дали да водите лодката сами с подкрепата на шкипера до вас, или да се отпуснете и да се забавлявате с приятелите и семейството си, като същевременно позволите на шкипера да се справи с всичко останало , освобождавайки ви от всички притеснения и отговорности.

Той гарантира, че почивката ви няма да пропадне „по технически причини“. На яхтите (особено на по-големите) има много електрически и механични части, агрегати и връзки. Шкиперът е този, който знае как да се справи с всякакви неблагоприятни ситуации, които могат да възникнат в морето и в повечето случаи може незабавно да се справи с инцидентни повреди, за да протече почивката ви пълноценно.

 

Той гарантира вашата сигурност

 

Ще ви инструктира, ще ви предупреди и ще се погрижи за вас в случай на усложнени ситуации. Шкиперът познава най-добрите места за закотвяне, местните условия и спецификите на района, освобождавайки ви от стреса от внезапни извънредни ситуации, като например изпуснала котва късно през нощта. Освен това, ако искате да се наслаждите на плуване до плажа, по-продължителен пикник или разходка из околността но закотвянето не е съвсем безопасно, шкиперът ще остане на борда, като ви позволява да се наслаждавате на местните забележителности .

 

Пестите пари

 

Статистиката е еднозначна, че когато на лодката няма компетентен шкипер много по-често се случват инциденти , които водят до удръжки от гаранционния депозит, който чартърната компания е блокирала от кредитната ви карта.

При яхтите с постоянен екипаж , които се управляват постоянно само от професионалист или под наблюдението на специалист, лодката и нейното оборудване могат да се държат в отлично състояние, освобождавайки ви в случай на щети.

 

Той ще направи плаването ви по-интересно!

 

Шкиперът ще ви препоръча места, които са се изплъзнали от вашето внимание, включително и такива, които са по-неизвестни но могат да са интересни за вас и би било жалко да пропуснете.

От шкиперът можете да научите много нови неща свързани с плаването под ветрила.

И в заключение: не забравяйте защо сте избрали ваканция на яхта – за да се забавлявате и пълноценно да се отърсите от ежедневието.

Опитният шкипер ще ви помогне това да се случи по най-добрия възможен начин.


ПЛАВАНЕ С ЛИВ – ТРЕТА ЧАСТ

ТРЕТА ЧАСТ - В АТЛАНТИКА

Виж повече »

ЗА ШКИПЕРИТЕ И ЧАРТЪРНИТЕ ЯХТИ

Трябва ли да наема професионален шкипер за моята ваканция на яхта?

Виж повече »

ДВАНАДЕСТТЕ ОСТРОВА

Преливащи от история, култура и местен колорит, огрявани почти целогодишно от щедрото егейско слънце, Додеканезите предлагат множество възможности за една изключително разнообразна ваканция на яхта

Виж повече »