Шкипер (от англ. „skipper”) най-общо означава капитан на ветроходен съд. Толкова с теорията.

 

Носят се слухове, че едно време корабите били дървени, а шкиперите железни – сега било наопаки. Толкова и със слуховете.

Оставяйки на страна също и романтичния образ на капитана-ветроходец, който дръзко върти щурвала и умее да гледа замечтано отвъд хоризонта, каква всъщност му е ролята на този юнак мореплавател?

 

Накратко: Шкиперът носи отговорност за вашето плаване. Започвайки с организацията, минавайки през чисто техническата страна на плаването и стигайки до приятното изживяване на екипажа.

 

Без да му правим дисекция, шкиперът умее да съчетава моряклъка с умението да предостави необходимото лично пространство на екипажа но и същевременно да контролира сигурността и ритъма на едно плаване съобразно прогнозата за времето , нуждите на екипажа и лодката си. Кометентност, търпение, дискретност, чувство за хумор, директен подход (когато е необходимо) – това са все подправки , които допълват професионалния образ на шкиперите.

Всъщност това, че някой умее да „кара“ яхта в повечето случаи далеч не го прави компетентен шкипер – такъв, какъвто очакват неговите спътници.

Когато наемат ветроходна яхта, много хора си задават въпроса:

„Аз имам капитанско – защо ми е необходим шкипер?“

 

Чартирането на лодки с професионален шкипер има редица предимства

 

Опитният шкипер може да ви предложи оптималната програма за едно плаване, като съобрази местата, които ще посетите с прогнозата за времето, и по този начин да се окажете в правилния момент на правилното място.

Ще ви даде предложения, които са обосновани от гледна точка на сигурност и комфорт на плаването – вашето и на вашите спътници.

Ще съобрази в максимална възможна степен желанията на екипажа и ще разпредели оптимално времето за плаване на ветрила, плажове, заливи и плуване с разходките по пристанища и градчета.

 

Имате повече избор

 

И тъй като имате избор, вие сте свободни да решите дали да водите лодката сами с подкрепата на шкипера до вас, или да се отпуснете и да се забавлявате с приятелите и семейството си, като същевременно позволите на шкипера да се справи с всичко останало , освобождавайки ви от всички притеснения и отговорности.

Той гарантира, че почивката ви няма да пропадне „по технически причини“. На яхтите (особено на по-големите) има много електрически и механични части, агрегати и връзки. Шкиперът е този, който знае как да се справи с всякакви неблагоприятни ситуации, които могат да възникнат в морето и в повечето случаи може незабавно да се справи с инцидентни повреди, за да протече почивката ви пълноценно.

 

Той гарантира вашата сигурност

 

Ще ви инструктира, ще ви предупреди и ще се погрижи за вас в случай на усложнени ситуации. Шкиперът познава най-добрите места за закотвяне, местните условия и спецификите на района, освобождавайки ви от стреса от внезапни извънредни ситуации, като например изпуснала котва късно през нощта. Освен това, ако искате да се наслаждите на плуване до плажа, по-продължителен пикник или разходка из околността но закотвянето не е съвсем безопасно, шкиперът ще остане на борда, като ви позволява да се наслаждавате на местните забележителности .

 

Пестите пари

 

Статистиката е еднозначна, че когато на лодката няма компетентен шкипер много по-често се случват инциденти , които водят до удръжки от гаранционния депозит, който чартърната компания е блокирала от кредитната ви карта.

При яхтите с постоянен екипаж , които се управляват постоянно само от професионалист или под наблюдението на специалист, лодката и нейното оборудване могат да се държат в отлично състояние, освобождавайки ви в случай на щети.

 

Той ще направи плаването ви по-интересно!

 

Шкиперът ще ви препоръча места, които са се изплъзнали от вашето внимание, включително и такива, които са по-неизвестни но могат да са интересни за вас и би било жалко да пропуснете.

От шкиперът можете да научите много нови неща свързани с плаването под ветрила.

И в заключение: не забравяйте защо сте избрали ваканция на яхта – за да се забавлявате и пълноценно да се отърсите от ежедневието.

Опитният шкипер ще ви помогне това да се случи по най-добрия възможен начин.


ЗА ШКИПЕРИТЕ И ЧАРТЪРНИТЕ ЯХТИ

Трябва ли да наема професионален шкипер за моята ваканция на яхта?

Виж повече »

ДВАНАДЕСТТЕ ОСТРОВА ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2020

Преливащи от история, култура и местен колорит, огрявани почти целогодишно от щедрото егейско слънце, Додеканезите предлагат множество възможности за една изключително разнообразна ваканция на яхта

Виж повече »

ПЛАВАНЕ СРЕД ЦИКЛАДИТЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2020

Едноседмично плаване ще ви отведе до островите Кеа, Сирос, Миконос, Наксос, Парос, Серифос, Китнос
Двуседмичен маршрут ще добави островите Антипарос, Ираклия, Йос, Сикинос, Фолегандрос, Кимолос, Милос

Виж повече »